Supermoon, czyli Super Pełnia

Super Moon, Super Full Moon, Super Księżyc, Super Pełnia

Zjawisko określane mianem supermoon ma miejsce kiedy Księżyc w pełni znajduje się najbliżej swojego perygeum, czyli miejsca na orbicie najbardziej zbliżonego do Ziemi. Szacuje się, że obserwowana wielkość Księżyca w takiej super-pełni może być nawet o około 14% większa niż obserwowana wielkość Księżyca w pełni, gdy jest on w apogeum (najbardziej oddalone od ziemi miejsce na orbicie). Jasność takiej pełni może być większa o 30% od pełni w apogeum.

W tabeli poniżej podano daty super-pełni dla lat 2010-2016. W kolumnach podany jest rok, data i godzina super-pełni w danym roku, odległość Księżyca od Ziemi w czasie super-pełni, data i godzina oraz odległość Księżyca od Ziemi w perygeum, różnice w czasie (między pełnią, a godziną kiedy Księżyc jest w perygeum) i odległośći (pełnia vs. perygeum). Czas CET i CEST to czas obowiązujący w Polsce, zimowy i letni. Jak widać z tabeli, w 2012 miało miejsce zjawisko prawie idealnej super-pełni. Księżyc był wtedy w pełni tylko 2 minuty po tym gdy był w swoim perygeum, a różnica odległości Księżyca od Ziemi wynosiła tylko 1 metr!!!


Supermoon, SuperKsiężyc 14 listopada 2016

O której godzinie Super Księżyc w dniu 14.11.2016?

Kolejny SuperKsiężyc możemy obserwować w dniu 14 listopada 2016 (poniedziałek) dokładnie o godzinie 13:52 UTC, czyli o 14:45 czasu polskiego. Ponieważ dokładna pełnia wypada w Polsce w dzień, niestety Super Pełnie będzie można obserwować dopiero po zachodzie Słońca.

Dlaczego ten Superksiężyc będzie wyjątkowy?

Odległość Księżyca od Ziemi podczas tej pełni wynosić będzie 356522 km. Księżyc w pełni nie był tak blisko Ziemi od 26 stycznia 1948, a następne takie zbliżenie będzie miało miejsce w dniu 25 listopada 2034 roku.

Czy Super Księżyc w dniu 14 listopada będzie większy niż Księżyc w 'normalnej' pełni?

Ponieważ Księżyc będzie bliżej Ziemi niż zazwyczaj, będzie on rzeczywiście odrobinę większy, ale niestety nie na tyle aby zauważyć to gołym okiem.

Skoro nie widać, że Księżyc w Super Pełni jest większy, to co w tym wyjątkowego

Tak jak było powiedziane wcześniej, Księżyc w dniu 14 lsitopada nie będzie zdecydowanie większy niż w normalnej pełni, ale powinien być wyraźnie jaśniejszy - większa jasność powinna być już widoczna gołym okiem. Poza tym, jeśli Księżyc znajduje się bliżej Ziemi jego oddzieływanie grawitecyjne jest większe, a co za tym idzie powoduje on większe pływy mórz i oceanów. Można spodziewać się, że przypływy i odpływy będą większe niż zazwyczaj.



RokSuper Full MoonPerygeumRóżnica
DataOdległość [km]DataOdległość [km]CzasuOdległości [km]
2010 30 stycznia 6:19 UTC (7:19 CET) 356607.267 30 stycznia 9:04 UTC (10:04 CET) 356593.813 2h 45m 13.454
2011 19 marca 18:11 UTC (19:11 CET) 356579.792 19 marca 9:10 UTC (20:10 CET) 356578.229 0h 59m 1.563
2012 6 maja 3:36 UTC (5:36 CEST) 356954.016 6 maja 3:34 UTC (5:34 CEST) 356954.015 0h 2m 0.01
2013 23 czerwca 11:32 UTC (13:32 CEST) 356991.415 23 czerwca 11:11 UTC (13:11 CEST) 356991.226 0h 21m 0.189
2014 10 sierpnia 18:11 UTC (20:11 CEST) 356898.198 10 sierpnia 17:44 UTC (19:44 CEST) 356897.888 0h 27m 0.310
2015 28 września 2:52 UTC (4:52 CEST) 356878.329 28 września 1:47 UTC (3:47 CEST) 356876.424 1h 5m 1.905
2016 14 listopada 13:52 UTC (14:52 CET) 356522.466 14 listopada 11:24 UTC (12:24 CET) 356511.782 2h 32m 10.975

Więcej
Aktualny czas UTC
Animacja
Najbliższa I. Kwadra
2017-05-03 02:47
Najbliższa Pełnia
2017-05-10 21:43

Najbliższa III. Kwadra
2017-05-19 00:33
Najbliższy Nów
2017-05-25 19:44
Ustaw czas UTC [rrrr mm dd gg:mm:ss]
Faza Księżyca:
Jasność [%]:
Odległość Ziemia-Księżyc [km]:
Odległość Ziemia-Księżyc [mi]:
Odległość Ziemia-Księżyc [AU]:
Długość Ekliptyczna Księżyca [°]:
Długość Ekliptyczna Słońca [°]:
Elongacja Księżyca [°]:
Szerokość Ekliptyczna Księżyca [°]:
Rektascencja Księżyca [HMS]:
Deklinacja Księżyca [°]: